Lierne Utvikling, Grønn Forskning Midt-Norge og Landbruk 21 Trøndelag arrangerte et møte i Lierne for å finne ut hvordan bioresten fra Lierne kan brukes til optimal verdiskaping.
Om bioøkonomistrategien til Region Namdal
Bente Estil, ordfører i Lierne og styreleder i Lierne Utvikling, presenterte strategidokumenter som ligger bak ønsket om dette biolunsj møtet. I strategiplanen og handlingsprogrammet 2018-2019 for Trøndelag defineres bioøkonomi og sirkulærøkonomi som to av fem satsingsområder. Sirkulærøkonomi forstås her som bruk av restprodukter og sirkulering av næringsstoffer. Målet er at ressurser forblir i økonomien lengst mulig gjennom redusert råvarebruk, avfall, utslipp og energi.
Region Namdal utarbeidet en egen bioøkonomistrategi, som nå skal konkretiseres i en handlingsplan. Muligheter og utfordringer med biorest er en sentral del av denne planen.
Bioøkonomi – hva er det?
Torgunn Sollid fra Trøndelag Forskning og Utvikling innledet har grønn næringsutvikling og innovasjon som spesialområder. Hun innledet med at bioøkonomi er: Verdiskaping basert på bærekraftig utnyttelse av fornybare biologiske ressurser. Verdiskaping er å omdanne råstoff til produkter med økonomisk verdi. Produkter som mat, energi og en rekke andre produkter. Som byggematerialer, klær og fôr.
“Vi må utnytte våre egne bioressurser. Avfall er ikke avfall, bare bioressurser på avveie: Vi må utnytte disse på best mulig måte for å gi best mulig verdiskaping”. Torgunn Sollid.
Utfordringer og muligheter med vårt avfall på Baxt Lierne
Arve Gåsbakk var på plass for å fortelle om hva som er av grunnlag for muligheter fra biorest fra Baxt Lierne. Innspill om Liernegris fôret opp på Klenning. Lefsegris sier Borgny i Landbruk 21! Smak og historien i rundt må jo være kundeverdi.
“Julegris med en smak av kanel”? svarer Arve humoristisk opp.
Av deres produksjon blir det også produsert noe biorest, svinn. Bedriften satser på å kontinuerlig videreutvikle produksjonsprosessen slik at svinn holdes til et minimum. Baxt Lierne sin ønskesituasjon er at en annen bedrift kan kjøpe deres biorest og foredle det i Lierne. Vårt ønske er at alt kan bli brukt, det er jo heldigvis både økonomisk og miljømessig fornuftig å ha fokus på dette.
Utfordringer og muligheter med vårt avfall på Lierne Viltforedling
Biorest fra Lierne Viltfordling kjøres idag til Norsk Protein i Mosvik, det er innmat, avskjær og bein fra rein og elg.
Etterspørsel fra hundematprodusenter på avskjær er eksempler på avtaler som kan gi bedre lønnsomhet i bedriften. Utfordringen for Lierne Viltforedling er logistikk, fryselagerplass og bemanning til å håndtere sortering, levering og lagring av biorest. Lierne Viltforedling har nå satt bioøkonomi på dagsorden og tar nå tak, de skal begynne å få levert avskjær til Nutri.
Innspill til Lierne Viltforedling gikk på historien om at det er bra at hele dyret brukes. Miljø og ressursforbruket er noe Lierne viltforedling har kontinuerlig fokus på. Da er det bra at det både har en historisk verdi og en økonomisk verdi ved å bruke hele dyret. I tillegg ble det gitt innspill til bedriften å alltid undersøke markedet innen muligheter som hadde kunnet gitt de mer verdi av bioresten, mer foredlet produkt. Tor Arne Moen i Lierne Viltforedling understreket behovet og deres gode erfaring av å ha en kundeorientert tankegang også til biorestutviklingen.
Landbruk 21 Trøndelag, biorest i et landbruksperspektiv.
Borgny Grande, prosjektleder i Landbruk 21 og leder av Trøndelag Bondelag, ga oss ett innblikk innen tema biorest i et landbruksperspektiv. Det unike med Trøndelag i et verdikjedeperspektiv er at Trøndelag har både jord, skog og hav. Avfall en plass kan gi muligheter en annen plass. Det blir viktig å ha kontroll på hva en har ut på åkrene i landbruket for å ikke få for høye verdier av tungmetaller. Det som er verdt å tenke på er at skogbruket også tenker på gjødsling med biorest.
Det er mye å gå videre med etter dette lunsjmøtet:
- Holdningsendring til alle: Finn ett annet ord for restproduktene. Slutte å bruk ordet avfall, snakk om restverdi, restråstoff eller biorest. Slik at verdien blir synliggjort.
- For hver enkelt bedrift: Alle bedriftene kan kommunisere og aktivt synliggjøre sin biorest. Dette for å finne innovatører som er interessert i restråstoffet av din bedrifts produksjon. Bedriften kan annonsere det grunnlaget de sitter med som kan føre til at bedriften kommer i kontakt med noen som kan kjøpe og videreforedle din bedrifts biorest.
- For alle: Bli kjent med aktører i ditt nærområde, diskuter bedrift til bedrift muligheter innen retningen biorest som oppstår ved samarbeid.
- Samlet for en bransje: Kartlegg behov og muligheter til flere aktører i samme bransje. For å samlet kunne koble seg sammen med fagmiljø.
- På kommunenivå: Jobb med kunnskapsgrunnlag totale biomasseregningen, verdikjedenaalyser og logisitkk. Som grunnlag for gode søknader videre og for å øke kompetansen lokalt.
- Lokalt næringsapparat: Bedriftene er ofte små og mellomstore bedrifter som skal tilfredsstille en kunde. Lokalt næringsapparat må være de som kjenner bedriftene og er med å koble de til relevante kompetansemiljø. Næringsapparatene må jobbe systematisk for å finne disse koblingene på tvers av kommunegrensene.
Lierne Utvikling ble i møtet utfordret på å ta rollen videre med å igangsette et arbeid innen å utvikle et kunnskapsgrunnlag for biorest fra og til Lierne samlet sett. Der ønsket er kartlegge hvilke muligheter som finnes i bedriftene i Lierne samla sett. Dette går inn i arbeidet med handlingsplanen for 2019 i Lierne Utvikling.
I tillegg skal Regionrådet i Namdalen avholde to biorestmøter til i Namdalen som videre ender samla sett opp i et felles forprosjekt for Namdalen som de ser for seg ender opp i flere ulike delprosjekter i Namdalen.
Oppsummert
Ved å samarbeide, samsnakke og framsnakke biorest som fenomen og mulighet har vi framover potensial til å skape verdifull lokal verdiskaping.
Har din bedrift lyst til å drive utvikling innen biorest, enten alene eller sammen med andre: Ta kontakt med oss Lierne Utvikling. Vi lover å bistå dere på veien til å koble dere med riktig kompetanse og være med å utvikle prosjekter for at ideene skal realiseres i verdiskaping.