Trøndersk Matfestival
Norges største lokalmatfestival som ble arrangert i Trondheim 2.-4. august 2018. Der møtte 150 utstillere, fra både Trøndelag og omlandet rundt og serverte alt fra hav til høgfjell, med det beste av lokalmat og matspesialiteter fra regionen. Mat- og Bryggerifestivalen forventer ca 150 000 – 200 000 både nasjonale og internasjonale besøkende i løpet av de 3 dagene festivalen pågår. Lierne, som er Trøndelags største kommune i areal men en av de med lavest antall befolkning stille mannsterk som en egen region, og hadde med seg 4 bedrifter som sammen skapte En smak av Lierne. Mesteparten av festivalens besøkere var innom Lierne-teltet for å få en smak av Liernes kultur og historie.
Lierne, Norges mest kjente Lefse- og bjørnregion
I folkemunn opplever vi ofte at Lierne som region er mest kjent for sine lefser og sin bjønn, å i år var begge deler representert på matfestivalen. Klenningen fra Baxt Lierne AS ble utsolgt allerede 2 timer etter åpning så det ble bestilt express-transport med mere lefser direkte fra Lierne for å kunne dekke opp etterspørselen. Bjønnburger skapte mye samtaler, og man fikk formidlet rovdyrproblematikken med en realistisk skildring, der det opplevdes en stort støtte og forståelse fra besøkende. Over 300 kunder sikret seg en bjønnburgere i løpet av de 3 dagene matfestivalen pågikk og tilbakemeldingene er at når bjønnen først er blitt tatt ut så oppleves det som fornuftig at den også er en del av matfatet fra Lierne. En av de internasjonale kundene sammenlignet det med sin spesialitet som består av alligator, bare at dette var mye bedre.
En smak av Lierne
På en festival med over 150 utstillere er det ikke så enkelt å smake seg igjennom alt, så nytt av året var også «En smak av Lierne» tallerken og posen, som var satt sammen med noe av de beste produktene fra hver enkelt bedrift, sånn at de besøkende på en enkel måte skulle få oppleve de beste Lierne har å by på til den beste prisen.
Li-snadder sin merkevare Badsturøyking på namdalsk vis er et beskyttet merke av høyeste klasse fra Matmerk som viser beskyttet tradisjon og særpreg. Badsturøyking er en gammel tradisjon for konservering av mat som også setter en god røykaroma på kjøtt og fisk.
Grævfisken fra LiVERTEN er en annen spesialtet fra Lierne som ligner på rakfisk, men er mildere og syrligere på smak. Grævfisk lages av røye eller ørret som legges ned og modnes i en lake av melkemyse. Serveres kald med varm potet, løk, tomat og seterrømme.
Lierne Viltforedling er en viktig aktør som kompletterer En smak av Lierne med sin tradisjonelle samiske mat og kultur og det var mange som var innom og slo av en prat med Li-vilt sin nestleder (og tidligere leder for Østre Namdal reinbeitedistrikt) Algot Jåma. Fun facts ved muriccapannene. Ved Algots side sto også Liernes yngste gründer, FredriX, å stekte elgburgere og bjønnburgere levert fra Li-snadder.
Røtter fra Lierne
Utover matsalg hadde bedriftene også med seg en historieutstilling som innehold mye av redskapene som ble brukt i gamle dager, både for tradisjonell bakst, gårdsredskap og tradisjonelle fangstredskaper. Dette ble et hyggelig hjørne i teltet, der det var mye mimring blant de eldre, som mange ganger selv hadde brukt tilsvarende redskaper. Historien om vinterstengt vei, bjønnsaksa og sjølskuddet og sjølberga Li-bygg som utviklet sin egen måte å røke og grave kjøttet og fisken spredte seg godt nedover gatene.